We spit on weak targets

We spit on weak targets

Den sista dagen i Bonn så hände det många saker. När man var på väg till konferensen så möttes man av 2 kameler. Ett action arrangerat av actionfactory. Några delegater talade där om den ökenspridning som pågår och hur en temperaturökning skulle innebära mer ökenspridning och mer torka i dessa redan torra områden. En påminnelse om vad som sker i världen och att de som drabbas oftast är långt borta.

Senare i plenumsalen så var det ovanligt livligt. Eftersom att det var sista dagen på konferensen så pläderade de lite mer för sin sak och de uttalanden som gjordes blev därför starkare. Det uttalande som gjorde mest intryck på mig var när Bolivia började tala. En av delegaterna i delegationen sade att de hade insett vikten av att ha med en infödd med i delegationen, dels på grund av representativa skäl men också för att det är infödda som drabbas hårdare än andra. Så denna bolivian som bott där i många generationer började tala. Han talade om hur man tidigare visste när man skulle börja skörda och så, men att det inte längre gick att veta. Kommunikationen med moder natur, den hade blivit sämre. Han talade om de förändringar som skett i deras omgivning och att det blir svårare för dem. Det är häpnadsväckande att höra människor säga att de inte kommer att överleva om inte drastiska åtgärder tas och som svar få av de utvecklade länderna som bland annat Japan att de inte kan göra mer än en marginell utsläppssänkning.

När förhandlingarna i plenumsalen sedan tog slut så hände något oväntat för många. På en av läktarna så började helt plötsligt en skara ungdomar i blå t-shirts med texten “How old will you be in the year 2050?” rappa. Klippet på rappen finner du här. Ett klipp med bättre kvalitet kommer att komma.

Advertisements